Tα 10 καλύτερα φεμινιστικά βιβλία για να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι, από την ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΙΡΙΑΝΟΓΛΟΥ

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων ή κλασικών μυθιστορημάτων. Αν δεν έχεις επιλέξει ακόμα τα βιβλία που θα σε συνοδεύσουν στις διακοπές σου, έχουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Δεν είναι ανάλαφρα, είναι όμως αξιόλογα και αξίζουν την προσοχή σου.



Η βιογράφος Ρέιτσελ Χόλμς, επέλεξε για τη Guardian τα 10 καλύτερα βιβλία που αναφέρονται στην «μεγαλύτερη αδικία παγκοσμίως». Σύμφωνα με τη Ρέιτσελ, ένα καλό φεμινιστικό κείμενο χαρακτηρίζεται από αρκετή εξυπνάδα, σοφία, ενέργεια και ευγλωττία, για να καταφέρει να εμπνεύσει την αλλαγή διαχρονικά. «Η ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει η μεγαλύτερη παγκόσμια αδικία, και ο αγώνας εναντίον της εκτείνεται σε χιλιετίες και ηπείρους» αναφέρει χαρακτηριστικά.


1. Γιατί να είσαι ευτυχισμένος, όταν θα μπορούσες να είσαι φυσιολογικός; (Why Be Happy When You Could Be Normal?) της Τζάνετ Γουίντερσον (2012)

2. Το πάχος είναι μια φεμινιστική υπόθεση (Fat Is a Feminist Issue) της Σούζι Όρμπακ (1978)

3. Μαντάμ Μποβαρί (Madame Bovary) του Γκουστάβ Φλομπέρ (1856)

4. Δικαίωση των Δικαιωμάτων της Γυναίκας (A Vindication of the Rights of Woman) της Μέρι Γόλστονκραφτ (1792)

5. Παίζοντας στο σκοτάδι: η Λευκότητα και η Λογοτεχνική Φαντασία (Playing in the Dark: Whiteness and the Literary Imagination) τηςΤόνι Μόρισον (1992)

6. Fear of Flying της Έρικα Τζονγκ (1973)

7. Το Νόημα της Ελευθερίας και άλλοι Δύσκολοι Διάλογοι (The Meaning of Freedom and Other Difficult Dialogues) της Άντζελα Ντέιβις (2012)

8. Η Ποίηση των Γυναικών της Αραβίας: Μια Σύγχρονη Ανθολογία (The Poetry of Arab Women: A Contemporary Anthology) από τη Νάταλι Χάνταλ (2001)

9. Ο Οδηγός της Έξυπνης Γυναίκας στο Σοσιαλισμό, τον Καπιταλισμό, τον Σοβιετισμό και το Φασισμό (The Intelligent Woman's Guide to Socialism, Capitalism, Sovietism and Fascism) του Τζoρτζ Μπέρναντ Σω (1928)

10. Η Αγία Ιωάννα της Λορένης (Saint Joan of Arc) της Βίτα Σάκβιλ-Ουέστ (1936)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας