Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα σε αριθμούς| 209.840 περισσότερες γυναίκες!

Ένα εξαιρετικό infographic για τον πληθυσμό της χώρας μας
Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στον ιστότοπο της διαδραστικό χάρτη στον οποίο εμφανίζονται βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας (απογραφή 2011). Με βάση τα παραπάνω, αλλά και με περαιτέρω ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η ομάδα της Interweave παρουσίασε σχετικό Infographic.

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

"Γιατί δεν φεύγει"; Η λάθος ερώτηση - Η ενοχοποίηση της γυναίκας θύματος ενδοοικογενειακής βίας από το περιβάλλον της

Ξέρεις γιατί δεν φεύγει; Κάποιες φορές το κάνει γιατί κοιτώντας στον καθρέφτη βλέπει μία ξένη να την κοιτάει στα μάτια. Μάτια νεκρά, χωρίς ίχνος χαμόγελου στο πρόσωπο. Μόνο μια κενή, άχρωμη μάσκα καλύπτει το δυνατό, ανεξάρτητο άτομο που κάποτε υπήρχε. Δεν έχει ιδέα ποια είναι πια. Όλα όσα νόμιζε ότι ήξερε για τον εαυτό της έχουν απαλείφει. Το μόνο που γνωρίζει είναι οι κραυγές της καταδίκης. “Δεν αξίζεις. Είσαι ηλίθια. Είσαι εγωίστρια. Ποιός θα μπορούσε να σε αγαπήσει;”.

Η ενοχοποίηση της γυναίκας θύματος ενδοοικογενειακής βίας από το περιβάλλον της
Άλλες φορές μένει γιατί δεν έχει την ευχέρεια να φύγει. Έχει αρνηθεί την ίδια της τη ζωή για να μείνει σπίτι. Για να γίνει μητέρα. Για να γίνει ρομπότ στη υπηρεσία κάποιου που εκτοξεύει προσβολές και απειλές προς εκείνη κάθε φορά που επιχειρεί να κάνει κάτι για τον εαυτό της. Δεν θα μπορούσε να βγάλει τα προς το ζην, σωστά; Σίγουρα όχι σε οικονομικό επίπεδο. Αλλά ούτε και σε συναισθηματικό.

Τι θα σκεφτούν οι γονείς της; Τι θα πουν φίλοι της; Τι θα κάνει η οικογένειά της; Όχι. Δεν θέλει όλοι τους να δουν τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει – ή, τουλάχιστον, αυτό που η ίδια πιστεύει για τον

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί Πάντα Επαναλαμβάνουμε Τα Ίδια Λάθη;Αισθάνεσαι ότι επαναλαμβάνεις διαρκώς τα ίδια λάθη; Ότι εκεί που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου ή και σε κάποιον άλλο ότι δε θα επαναλάβεις την ίδια συμπεριφορά, τελικά καταλήγεις, να κάνεις το ίδιο ακριβώς πράγμα που σου είχε δημιουργήσει προβλήματα;
Ένα « λάθος» ή αλλιώς ένα προβληματικό μοτίβο συμπεριφοράς  μπορεί να εκδηλώνεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σου. Για παράδειγμα :
Ίσως επιδιώκεις σχέσεις με τον ίδιο μη συναισθηματικά διαθέσιμο τύπο ανθρώπου καταλήγοντας να αισθάνεσαι ανικανοποίητος/η στο τέλος.

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τα εγκαίνια του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014 τα εγκαίνια του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Φλώρινας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων κ. Βάσως Κόλλια και του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου. 


Ο Δήμος Φλώρινας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας, αποδέχτηκε τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής στην πόλη της Φλώρινας και μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες, το κέντρο άνοιξε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2014.Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κατά το χαιρετισμό του είπε: 
«Το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών του Δήμου Φλώρινας είναι πια μια πραγματικότητα, ύστερα από πολλές προσπάθειες και στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων την κ. Βάσω Κόλλια. Δυστυχώς η βία υπάρχει στην κοινωνία μας σε όλες τις μορφές της. κυρίως η ενδοοικογενειακή βία, η οποία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ίδια την γυναίκα, στο παιδί, στο οικογενειακό περιβάλλον.Οι καιροί βέβαια έχουν αλλάξει. Οι γυναίκες που ανέχονται την ενδοοικογενειακή βία όλο και λιγοστεύουν, και αυτό είναι παρήγορο. Ψάχνουν υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Δεν φοβούνται να μιλήσουν. Και σ’ αυτό η Γενική Γραμματεία ισότητας των φύλλων έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, το οποίο έχουμε την τιμή να εγκαινιάσει η κ. Βάσω Κόλλια, η Γενική Γραμματέας Ισότητας, θα διαθέτει νομικούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Θα είναι το σημείο αναφοράς κάθε γυναίκας που κακοποιείται, για να τις προσφέρουμε την υποστήριξη μας. Είναι μια δομή που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και έλειπε από την πόλη μας.
Με εχεμύθεια και σεβασμό και με την αρωγή του Δήμου τα στελέχη του κέντρου βοηθούν ακούραστα και με ζήλο όσες κυρίες ζητήσουν τη στήριξη του. Ήδη, έχουν απευθυνθεί στο κέντρο και βοηθηθεί συνδημότισσες μας, οι οποίες μπορούν πια να βρουν το δρόμο τους, με ηρεμία και με αξιοπρέπεια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουνε και ενημερωτικές συναντήσεις σε Τοπικές Κοινότητες, ώστε η ύπαρξη του κέντρου να μαθευτεί σε κάθε γωνιά του Δήμου μας.
Επιπρόσθετα, έχουμε προσχωρήσει σε συναντήσεις με φορείς και συλλόγους ώστε να μας βοηθήσουν ο κάθε ένας με τον τρόπο του στις ενέργειές μας και σήμερα θα υπογράψουμε και τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας. Πριν κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Κόλια και τους συνεργάτες της, την κ. Καφατσάκη, την κ. Τελώνη, την κ. Μπέη και τους συνεργάτες τους στο Υπουργείο Εσωτερικών, την κ. Κατσαβού και τους συνεργάτες τους στην ΕΕΤΤΑΑ, καθώς και τους υπαλλήλους του Δήμου μας, διότι χάρη στη βοήθεια όλων τους  λειτούργησε το Κέντρο στην πόλη μας, καθώς και το ΚΤΕΛ Φλώρινας για τη αγαστή συνεργασία μας. Εύχομαι και ελπίζω το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των κακοποιημένων γυναικών.


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, είπε:
«Αν και δεν έχω καμία σχέση με τη Φλώρινα, όταν βρίσκομαι εδώ νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια δική μου πόλη. Είμαι διπλά χαρούμενη επειδή συνεργάζομαι με το Δήμαρχό σας για άλλη μια φορά,  καθώς συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2007 για το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων της Φλώρινας, το οποίο ήτανε ένα από τα καλύτερα Κέντρα Πληροφόρησης σε όλη τη Ελλάδα.
Όταν ανέλαβα τη Γραμματεία Ισότητας ένα χρόνο πριν κάπου το φθινόπωρο, ενημερώθηκα ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο  είχε κάποιο πρόβλημα, είχε κολλήσει μέσα στην απίστευτη γραφειοκρατία του δημοσίου. Μιλώντας με την κ. Καφατζάκη, είπα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα γιατί εκεί υπάρχει ένας Δήμαρχος, και δεν το λέω επειδή είμαστε εδώ, αλλά γιατί ο Δήμαρχος αγαπά τους θεσμούς,  τους αγκαλιάζει και τους πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από εκεί που τους αφήσαμε  εμείς.
Η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα, ένα φαινόμενο το οποίο δεν σας κρύβω μπορεί να είναι δίπλα μας, για το οποίο μπορεί να μην μιλάμε είτε λόγω ντροπής, είτε γιατί είναι ένα ταμπού και δεν παίρνουμε το θάρρος να το μοιραστούμε, είτε γιατί η ίδια η γυναίκα νιώθει υπεύθυνη για την βία στην οποία έχει πέσει θύμα. Είναι ένα παλιό πρόβλημα και πολλές φορές μας ρωτάνε αν έχουμε στοιχεία ανίχνευσης βίας κατά των γυναικών και πόσο έχει αυξηθεί. Δεν ξέρουμε να απαντήσουμε γιατί είναι η πρώτη μας φορά μετά από αυτές τις δομές του κράτους που έχουμε στοιχεία.
Δυστυχώς, είναι ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την περίεργη και αρρωστημένη αντιπαλότητα μεταξύ γυναικός και ανδρός η οποία δεν έχει καμία λογική εξήγηση.
Εύχομαι πραγματικά σε λίγο καιρό να μας πουν τα στελέχη ότι δεν είναι απαραίτητο το κέντρο και αυτό όχι γιατί δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας  ή σας έχει εγκαταλείψει ο Δήμαρχος με τη βοήθεια του, αλλά γιατί δε θα το έχετε πραγματικά ανάγκη, γιατί θα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί οι φορείς να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα αυτό, να μάθουμε ο ένας να σέβεται τον άλλον γιατί έχει να κάνει με το σεβασμό και την αξιοπρέπεια μας και να μην  χρειαστεί οι γυναίκες να το επισκεφτούν.
Δήμαρχε μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία  για ακόμη μια φορά να βρίσκομαι στη Φλώρινα  και μαζί  να εγκαινιάζουμε ένα τόσο σπουδαίο έργο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη σου, στην διαχειριστική αρχή όπου ένα χρόνο τους έζησα από κοντά και είδα πόσο σκληρά δουλεύουν για την υλοποίηση αυτού του έργου. Επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ  που είναι δίπλα μας όλο αυτό το καιρό και μας βοηθάνε με τις προτάσεις και τις ιδέες τους». 

Η ενδοοικογενειακή βία φαίνεται να παραμένει θέμα ταμπού, κυρίως σε μικρές κοινωνίες, όπως προκύπτει από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών δήμου Φλώρινας.

"Ωστόσο, παρά αυτή την κυριαρχούσα αντίληψη που συνοδεύεται και από το κοινωνικό στίγμα, ήδη, στους 6 μήνες λειτουργίας του Κέντρου, έχουμε ασχοληθεί με 16 περιστατικά που μας κατήγγειλαν γυναίκες, αριθμός εκτιμώ μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Φλώρινας" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνος Διασύνδεσης του Κέντρου Ματθαίος Καργάκης. Σύμφωνα με τον κ. Καργάκη, οι περισσότερες γυναίκες που προσήλθαν για συμβουλευτική στο Κέντρο, υφίστανται χρόνια ενδοοικογενειακή βία, ενώ για δύο από αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη διαμονή τους σε Ξενώνα φιλοξενίας θυμάτων βίας.

Ακολούθησε η υπογραφή των συμφώνων συνεργασίας, μεταξύ του Δήμου Φλώρινας, του Νοσοκομείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, ενώ άμεσα θα υπογραφεί και με την Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας.Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Φλώρινας λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 16:00, με τηλέφωνο επικοινωνίας: 23850 24081, και απευθύνεται σε όσες γυναίκες έχουν δεχτεί οποιασδήποτε μορφής βία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο πατώντας εδώ

Η δαιμονοποίηση του γυναικείου χαμόγελου

Μετά τις τουρκικές δηλώσεις περί συσχετισμού γυναικείας ηθικής ορθότητας και απαγόρευσης γέλιου, σε ένα άλλο μέρος του κόσμου, στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζεται ότι “οι γυναίκες επιδεικνύουν σκόπιμα διάθεση για φλερτ, και ευθύνονται για τα αυξανόμενα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα”.Μετά την πολυσυζητημένη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπουλέντ Αρίντς, ότι “Μια γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως”, μία νέα έρευνα ενός κέντρου κοινωνικών ερευνών της Σαουδικής Αραβίας κατηγορεί τις γυναίκες ότι είναι υπαίτιες για το συνηθέστερο φαινόμενο στη χώρα τους, τη σεξουαλική παρενόχληση.

Σεπτέμβριος! Καλό Μήνα! Καλό Φθινόπωρο!

Ο Σεπτέμβρης είναι ο ένατος μήνας του χρόνου με 30 ημέρες και ο πρώτος μήνα του Φθινοπώρου. Το όνομά του, όμως, σημαίνει έβδομος, από το λατινικό septem= εφτά. Ήταν έβδομος ο Σεπτέμβρης, όταν το έτος των Ρωμαίων άρχιζε από τον Μάρτη· πριν δηλαδή καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά η 1η ΙανουαρίουΣε πολλά μέρη της Ελλάδας η 1η Σεπτεμβρίου ονομάστηκε και ονομάζεται Αρκιχρονιά ενώ η παραμονή της, η 31η Αυγούστου Κλειδοχρονιά, γιατί κλειδώνει ο παλιός ο χρόνος και ξεκλειδώνει ο καινούργιος. Είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Η σημαντικότερη γιορτή του Σεπτέμβρη είναι η 14 του μήνα, του Σταυρού (ο μήνας λέγεται και Σταυριάτης, Σταυρός και η 1η του μήνα Πρωτοσταυριά). Την ημέρα αυτή έχουμε την φθινοπωρινή ισημερία και είναι σημαντικό χρονικό όριο για τις δουλειές των Ελλήνων γεωργών και είναι επίσης το χρονικό όριο για να δέσουν τα καράβια τους οι ναυτικοί.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε το πλέον γνωστό περιεχόμενο αυτού του μήνα: Τον Τρύγο. Η γιορτή του κρασιού είναι σήμερα από τις πιο γνωστές τουριστικές ατραξιόν των αμπελουργικών περιοχών. Άλλωστε ο Σεπτέμβρης είναι γνωστός σαν Τρυγητής Τρυγομηνάς και Πετμεζάς. Στον τρύγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μη «βασκαθούν» τα σταφύλια. Δεν τρυγούν Τρίτη και Παρασκευή, φροντίζουν να μη τελειώσουν Σάββατο και δεν δουλεύουν τις αργίες να μη τους τιμωρήσει ο Άγιος...