Παιδιά θύματα trafficking και φορείς του HIV, γιατί εξαναγκάστηκαν σε σεξ χωρίς προφύλαξη.

Φορείς του ιού HIV είναι δύο παιδιά, θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης, τα οποία εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική συνεύρεση με ενήλικα άτομα που αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό. Το αντίτιμο για τη σεξουαλική συνεύρεση με τα παιδιά, χωρίς προφυλακτικό, ήταν 3-5 ευρώ.





Το παραπάνω τραγικό περιστατικό αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis Τζανέτος Αντύπας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα “Ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολέμηση διαφθοράς”, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (Global Compact Network Hellas) και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Hellas). Όπως είπε ο κ. Αντύπας, από τα 25 παιδιά 8 έως 14 χρόνων, που παραπέμφθηκαν το 2014 στις δομές της οργάνωσης ως θύματα διακίνησης και εκμετάλλευσης, τα δύο που προωθούνταν στην πορνεία ήταν οροθετικά.


Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ… ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Σύμφωνα με την αυστραλιανή ΜΚΟ “Walk Free”, 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει θύματα του διεθνούς δικτύου trafficking. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι καταγεγραμμένες επισήμως μόλις 1.600 περιπτώσεις. Τα θύματα, ιδιαίτερα όταν είναι ανήλικα, βρίσκονται υπό το καθεστώς του φόβου και δεν μιλούν εύκολα, εξήγησε ο κ. Αντύπας. Εξάλλου, πρόσθεσε, οι θύτες κάνουν πλέον κάποιες μικρές παραχωρήσεις, σε χρήμα ή σε βαθμό ελευθερίας, ώστε το θύμα να μην εξωθείται στην καταγγελία. Από το 2001 ο νόμος προβλέπει ότι διώκεται και ο πελάτης που πληρώνει για υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από θύμα trafficking, όπως ανέφερε ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. “Αυτό όμως συμβαίνει μόνο αν αποδειχτεί ότι ο πελάτης γνώριζε πως επρόκειτο για θύμα του δικτύου εμπορίας ανθρώπων”, πρόσθεσε. Στην πράξη όχι μόνο δεν καταδικάστηκε κανένας πελάτης, αλλά “ούτε καν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη”.


Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν οι οροθετικές γυναίκες, οι φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα, που κατηγορήθηκαν για “βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη”. Κάποιες από τις εκδιδόμενες γυναίκες ήταν θύματα trafficking, άλλες εθισμένες σε ουσίες, ή και τα δύο. “Τις τρεις πρώτες μέρες δεχτήκαμε στην Praksis 6.500 τηλεφωνήματα από άνδρες που είχαν κινηθεί στην περιοχή και είχαν κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη” σημείωσε ο κ. Αντύπας. Φυσικά, κανένας από αυτούς τους πελάτες, δεν υπέστη δίωξη ή δημόσια διαπόμπευση, όπως υπέστησαν οι γυναίκες θύματα του δικτύου trafficking. “Στην Ελλάδα του 2009, κάθε γυναίκα έπρεπε να βγάζει με το κορμί της 120.000-130.000 ευρώ τον χρόνο. Φανταστείτε πόσες φορές έπρεπε να εξαναγκαστεί σε σεξουαλική συνεύρεση. Στα χρόνια της κρίσης η αμοιβή είναι πολύ χαμηλότερη και συχνά οι πελάτες ζητούν σεξ χωρίς προφύλαξη, κάτι που εκθέτει την υγεία των θυμάτων σε κίνδυνο”, σημείωσε ο κ. Αντύπας.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
Το trafficking αποτελεί μια παγκόσμια και εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία, με τζίρους αντίστοιχους με αυτούς του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων για εργασία αποφέρει κέρδη 150 δισ. δολαρίων ετησίως, εκ των οποίων τα 99 δισ. προέρχονται από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. “Το trafficking ακολουθεί τους νόμους της αγοράς: προσφορά και ζήτηση. Είναι μια δραστηριότητα με υψηλό κέρδος και χαμηλό ρίσκο. Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και για να το καταπολεμήσουμε πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή τη σχέση”, σημείωσε ο Ηρακλής Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων.
“Όσο το πρόβλημα και οι δράστες μένουν στην αφάνεια, τόσο το φαινόμενο πολλαπλασιάζεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και της Συντονιστικής Γραμματείας Global Compact Network Hellas.
To trafficking δεν αφορά μόνο στη σεξουαλική εκμετάλλευση, ούτε μόνο τις γυναίκες και τα παιδιά. Στις δομές πρόνοιας της ΜΚΟ Praksis παραπέμφθηκαν φέτος ως θύματα 40 άνδρες, εκ των οποίων οι 15 ήταν ενήλικες, κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες. Οι υπόλοιποι ήταν παιδιά, 8 έως 14 χρόνων, τα οποία προωθούνταν να δουλεύουν στα φανάρια ή να εργάζονται ως ράφτες ή για σεξουαλική εκμετάλλευση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Praksis. Κατά τον ίδιο, μια χαρακτηριστική περίπτωση εμπορίας ανθρώπων ήταν αυτή της Μανωλάδας, όπου οι εργάτες αντί των οφειλόμενων ημερομισθίων δέχτηκαν τα πυρά των επιστατών – “εκεί η δικαιοσύνη μας αδίκησε”, σημείωσε ο κ. Αντύπας.

“ISO” ΚΑΤΑ ΤΟΥ TRAFFICKING
Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου εμπορίας ανθρώπων έχει δημιουργηθεί το “iris”, ένα “εργαλείο” πιστοποίησης για επιχειρήσεις που ακολουθούν “καλές” εργασιακές πρακτικές κατά της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά το 2015 στην Αμερική, στον Καναδά, στη Σουηδία, στις Φιλιππίνες και στη Σρι Λάνκα, ενώ γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. “Στην ουσία θα πρόκειται για μια πιστοποίηση στις επιχειρήσεις, τύπου ISO ή όπως είναι στο Fair Trade”, εξήγησε ο κ. Εσδράς.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπεγράφη χθες προγραμματική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του CSR Hellas και του Γραφείου του εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών. “Οι ελληνικές επιχειρήσεις με την υπεύθυνη λειτουργία τους μπορούν όχι μόνο να συμβάλουν στην ανάσχεση του φαινομένου αλλά και να επηρεάσουν μέσω των καλών πρακτικών τους και άλλες επιχειρήσεις, εντός και εκτός των συνόρων”, δήλωσε ο κ. Μοσκώφ.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η πρωτοβουλία επιχειρηματικής σύμπραξης, την οποία απηύθυνε ο OHE προς τις επιχειρήσεις για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. “Οι επιχειρήσεις καλούνται να υπογράψουν διακήρυξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και να πάρουν πρωτοβουλίες εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα”, εξήγησε η κ. Αλεξίου. Διευκρίνισε δε ότι από τα 190 μέλη-επιχειρήσεις των δύο δικτύων, με περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους, τα 70 έχουν ήδη υπογράψει τη διακήρυξη.

Σοφία Χριστοφορίδου

Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» 6/12/2014

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 θετικά συναισθήματα: Oδηγός για να νιώσεις χαρά

Σαρκασμός | Συν έκθεση πέντε καλλιτεχνών με αφορμή τον καρκίνο του μαστού

Εργασία: Προκήρυξη για την κάλυψη 8 θέσεων στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Φλώρινας